Bursa Çınarcık suyu için 9 şubeden çalışma yapılıyor
BURSA (İGFA) –Altyapının yenilenmesinden mevcut kaynakların korunmasına, ağaçlandırmadan yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına kadar iklim değişikliği ve kuraklıkla mücadelede değerli projelere imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, Çınarcık Barajı’nın fiziki çalışmalarına resmen başladı. 9 müteahhit firma ile sözleşme imzalanarak şehre su verilecek.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Fransız Kalkınma Ajansı’nın (AFD) sağladığı 150 milyon Euro’luk krediyle hayata geçirilecek proje kapsamında 68 kilometre iletim hattı, 3 su deposu ve bir içme suyu hattı yer alacak. Günlük 300 bin metreküp kapasiteli su arıtma tesisi inşa edilecek. . 2060 yılına kadar kentte su sıkıntısı yaratmayacak olan proje, Bursa’da kuraklığın en şiddetli hissedildiği 2019 ve 2022 yıllarında dahi Bursa’yı susuz bırakmayan Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamlanarak, 2019 yılında tamamlanacak. 9 farklı yüklenici ile tamamlanacak.
‘Bursa Çınarcık İçme Suyu Projesi’nde ihale süreçlerinin tamamlanmasının ardından 9 yüklenici firmanın temsilcileriyle sözleşme imzalandı. Sözleşme imza töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Her proje değerli ve pahalıdır ama öyle projeler var ki aslında şehrin geleceğini etkiliyor. Burada Bursa’nın geleceği için çok değerli bir projenin imza törenini gerçekleştiriyoruz. Bu görevi dokuz parçaya böldük. Rekabet olsun istedik. Olası ekonomik değişimler nedeniyle işi bir firmaya emanet etmek ciddi sorunlara yol açabilir. Rekabet ortamı oluşturuldu. 150 milyon Euro olarak öngördüğümüz ihaleyi 127 milyon Euro ile tamamladık. “Böylece 660 milyonluk bir kâr elde edildiğini belirtmek isterim” dedi.
İçilebilir su kaynaklarına erişimin giderek zorlaştığı bir dönemde su yönetiminin daha da önem kazandığını belirten Önder Aktaş, kuraklığın zirve yaptığı 2019 ve 2022 yıllarında da çalışarak hemşerilerimizi bir gün bile susuz bırakmadıklarını söyledi. kuyu suyunun kullanıma sunulması.
Kaynakları verimli kullanmak için çaba harcadıklarını anlatan Önder Aktaş, 1 milyon 500 binden fazla aboneye sağlıklı içme suyu ulaştıran BUSKİ’nin 1995 yılında baraj suyunun sadece yüzde 35’ini vatandaşa ulaştırdığını, çıkan suyun ise yüzde 65’inin vatandaşlara ulaştırıldığını söyledi. Barajın kayıp veya kaçak olduğu kaydedildi. hatırlattı.
Son 28 yılda yapılan altyapı yatırımlarıyla merkez ilçelerdeki içme suyu kayıp oranının yüzde 20’lere düştüğünü, BUSKİ’nin kayıp ve kaçakların önlenmesinde Türkiye’nin birincisi olduğunu kaydeden Lider Aktaş, “Toplamda 12 BUSKİ tarafından 1989-2022 yılları arasında bin 234 kilometre içme suyu hattı imalatı yapılmıştır. “Yani son 33 yılda üretilen içme suyu boruları uç uca eklenince Bursa-Paris arası mesafenin 4 katını bile aşıyor” dedi.
SU KAPASİTESİ YÜZDE 60 ARTACAK
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Çınarcık Barajı’ndan 75 milyon metreküp içme suyu, 70 milyon metreküp içme suyu olmak üzere yılda toplam 145 milyon metreküp suyun BUSKİ’ye tahsis edildiğini kaydeden Prof. Lider Aktaş, “Bursa Çınarcık İçme Suyu Projesi kapsamında inşaat Çalışmalar tamamlandığında il merkezimize sağlanan su miktarı yüzde 60 oranında artacak. İlimizin halihazırda yıllık 240 milyon metreküp içme suyu kapasitesi bulunmaktadır. Bu proje sayesinde şehrimizin su kapasitesi 385 milyon metreküpe çıkacak. Proje için gerekli tüm ihaleleri tamamladık ve bugün imza töreninde bir araya gelmenin gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. “En geç Ekim 2025’e kadar tamamlamayı hedeflediğimiz bu değerli projeye emeği geçen ve destek verenlere teşekkür ediyor, şehrimizin geleceği açısından hayati önem taşıyan ‘Bursa Çınarcık İçme Suyu Projesi’nin hayata geçmesini diliyorum.” Başarılı olun” dedi.
Söz konusu projeyle Çınarcık’tan sağlanacak 70 milyon metreküp içme suyunun da sanayicilerin kullanımına sunulması hedeflendi.